Rob Kamphues en de SAAB Club

Rob Kamphues en de SAAB Club

Saab 900 GL recycling

Alle lidstaten van de Europese Unie hebben de opdracht om ten minste 95 procent van het gewicht van afgedankte auto’s nuttig te hergebruiken. In Nederland helpt Auto Recycling Nederland (ARN) de autodemontage sector om die doelstelling te halen. Daarin is de sector zeer succesvol en om dat te tonen is ARN op 1 april met een videocampagne gestart.

In Nederland worden per jaar ongeveer 200.000 auto’s gedemonteerd, geshred en gerecycled. Vrijwel alle materialen worden hergebruikt. Demontage-, shredder- en recyclingbedrijven hebben in 2019 een recyclingpercentage van 98,4% gerealiseerd. Wat overblijft van een gerecyclede auto past in een stevige big-shopper.

Entree Venyard

Om dit mogelijk te maken is de recyclingbijdrage ingevoerd, de opvolger van de verwijderingsbijdrage. Die bijdrage was in 1995 bij invoering 250 gulden (€ 113) en is sinds die tijd gedaald. Per 1 januari is de recyclingbijdrage € 30 bij aanschaf van een nieuwe auto. Dit is dus een van de zeldzame vormen van een doelbelasting die aangepast wordt aan de werkelijke kosten, ook als deze dalen.

Voor de videocampagne van ARN werd in oktober vorig jaar het eerste filmpje opgenomen bij Venyard in Roosendaal. Daarin wordt een Saab 900 GL gedemonteerd door een aantal Saab-enthousiastelingen. Via de Saabclub en het Saabforum waren zij voor deze filmrol gecast. Daarover meer verderop in dit artikel, maar eerst wat informatie over de opnamelocatie.

Bij het woord ‘Autodemontagebedrijf’ denken de meeste mensen nog aan de autosloper van lang vervlogen tijden. Het roept beelden op van een weiland met daarop afgedankte auto’s die dicht op elkaar liggen of opgestapeld zijn. Daartussen menshoge stapels onderdelen en de geur van afgewerkte olie. Oftewel: het beeld dat we kennen van de serie Ludolfs Schrottplatz. Dat is inmiddels een totaal achterhaald beeld.Saab 900

 

De formule van Venyard is anders. Op een groot geasfalteerd terrein, dat lijkt op de parkeerplaats van Euro Disney, staan zo’n 1.200 auto’s. Die staan keurig in een vak geparkeerd zodat er goed om de auto heen gewerkt kan worden. De auto’s staan op blokken van 40cm hoog, zodat ook alle onderdelen van de ophanging gemakkelijk gedemonteerd kunnen worden. De vakken zijn genummerd en alle auto’s van een merk staan bij elkaar.

Venyard drone

Bezoekers mogen zelf de onderdelen van de auto’s halen. Bij binnenkomst krijgen ze een plattegrond van het terrein en uitleg over hoe het werkt. Daarna loop je naar buiten waar ‘boodschappenwagentjes’ staan om de gedemonteerde spullen op te vervoeren en plastic bakken om olie en vloeistoffen in op te vangen. Daarmee loop je naar de auto en kun je aan het werk. Het gemak dient de mens: op vaste afstanden staan er verlichtingspalen op het terrein met stopcontacten waar elektrisch gereedschap ingeplugd kan worden. En voor de sfeer hangen er speakers aan die palen waar muziek uit klinkt.

Tot zover klinkt het als de moderne versie van de ouderwetse autosloop. Maar dit is nog niet alles: onderdelen van alle auto’s kosten hetzelfde. Zo kost bijvoorbeeld een koplamp € 22, een complete achterbank € 28, een versnellingsbak € 110 (automaat € 165) en een motorkap € 39. Het maakt niet uit of ze nu van een Dacia of van een Jaguar komen. Op sommige onderdelen wordt daarboven statiegeld geheven, die krijg je terug als je het oude onderdeel inlevert zodat het gerecycled kan worden.

Leden saab club 

Als je dus het geluk hebt dat ene onderdeel van die bijzondere auto te vinden is het niet duur. Maar wel snel weg! De eigenaar van Venyard wist te vertellen dat ze vorig jaar een Toyota Supra 3000 hadden die in 1 dag totaal gedemonteerd was. Om deze reden vond een van de Saabliefhebbers die meespeelt in de video het jammer dat dit waarschijnlijk een grotere bekendheid geeft aan Venyard. Hij heeft er al veel bijzonder onderdelen weggehaald!

Maar hoe weet je dan welke onderdelen er wel of niet nog aan een auto zitten? Daarvoor staan alle auto’s vermeld op de website. Zodra iemand onderdelen van een auto schroeft en deze afrekent bij de kassa, wordt dit automatisch vermeld onder de auto op de website. Je kunt dus van tevoren precies zien wat er wel en niet (meer) aan de auto zit. Tenzij er iemand je voor is in de tijd die je onderweg bent naar Roosendaal...

De video waarin onze Saabvrienden meespelen wordt gepresenteerd door Rob Kamphues en de opnames werden gemaakt door Storm Visual Solutions. Het scenario kwam er kortgezegd op neer dat onze Saabvrienden aan kwamen rijden in hun Saab en op de parkeerplaats werden opgevangen door Rob Kamphues. Na een gesprekje over welke onderdelen ze op het oog hadden liepen ze gezamenlijk naar de Saab 900 GL en begonnen die vakkundig te ontdoen van de door hen gewenste onderdelen. 

Opnamens parkeerplaats

De Saab was in twee uur gestript maar de totale opnames duurden de hele dag. Het was leuk om te zien hoe goed de cameraploeg op elkaar ingespeeld was. Hierbij werden ook drone opnames gemaakt waarvan u bij dit artikel enkele foto’s ziet. Het resultaat is nu te zien op de website https://www.wemakenerietsmooisvan.nl/ en de social media kanalen. Bekijk hieronder het eindresultaat: