Opmerkelijke strategische verkoop

Opmerkelijke strategische verkoop beslissingen onder de Japanse automerken (03 december 2013)

Wie het autonieuws een beetje volgt - en dat doen we vanzelfsprekend bij Van der Ven Auto's in Roosendaal - die raakt een beetje in verwarring door opvallende, strategische beleidsbeslissingen van de Japanse automarkt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd lijkt het wel een regatta, waar het ene automerk op een dusdanige wijze manoeuvreert, dat de wind bij de concurrent uit de zeilen wordt genomen. Die concurrent op zijn beurt neemt een geheel andere koers en lijkt daar weer een inhaalslag te maken. De meest opvallende Japanse auto merken die in de laatste maand van zich hebben laten horen zijn Toyota en Suzuki. Verdwijnt er één met een aaibaar automodel in Nederland, de ander heeft de Amerikaanse automarkt in het geheel verlaten. En het automerk dat in geheel Nederland het IQ terugschroeft, is tegelijkertijd koploper in Amerikaanse verkoop cijfers als het gaat om verkochte, nieuwe auto's. Wij kunnen er vooralsnog geen sushi van maken.

Nederlandse Toyota-importeur stopt met het leveren van de IQ

Dat de Toyota IQ niet meer leverbaar zou zijn in Nederland lazen we ongeveer een maand geleden. Louwman Retail haalde deze compacte citycar van de verkooplijst, omdat de verkoopcijfers tegen zouden vallen. Waar de nadruk werd gelegd op de Toyota Aygo en de Toyota Yaris (al dan niet in de Now versie) en de aantrekkende markt voor auto's uit het midden- tot grote auto-segment zoals de Auris Touring Sport, haalde de Toyota IQ de eindstreep niet. Een en ander zal ook best met de subsidie te maken hebben, maar opvallend is wel dat diezelfde compacte wagen in Engeland 'hotter than hot' is. In 2013 zijn er in Nederland slechts 43 stuks van verkocht. Dat is inderdaad een bijzonder laag laag IQ gehalte. En in 'het land van de mogelijkheden' Amerika is Toyota dan weer Japans verkoopproduct nummer één als het gaat om automerken.

Amerika 2013: Suzuki not and Toyota hot

Of het patriottisme is enigszins getemperd en zijn de Amerikanen niet meer zo blind verliefd op hun eigen Detroit wagens, of de Japanse auto-industrie levert een voordelig alternatief voor de benzineslurpende slee des vaderlands. Feit is wel dat alle Japanse automerken in 2013 op hetzelfde level staan van verkochte automobielen in de Verenigde Staten als dat zij voor de globale crisis hadden; namelijk een kleine zes miljoen verkochte nieuwe auto's in 2007. En daar kan ons Nederlandse IQ dan niet bij... met Toyota als de huidige, ongenaakbare koploper met 2.250.000 verkochte wagens! Wellicht dat daar veel goodwill aankopen tussen zitten. Steracteurs uit Hollywood hebben minstens één Toyota Prius Plug-in Hybrid in hun autocollectie om daarmee groen voor de dag te komen. Bijzonder is het cijfer van het totale marktaandeel verkochte Japanse wagens in de Verenigde Staten: een opzienbarende 37,1 procent! Van elke drie auto's die in Amerika rondrijden, is er dus minstens één van Japanse makelij. En dat terwijl - of misschien mede daardoor - Suzuki eind vorig jaar het nederige Japanse hoofd gebogen heeft en geen partij meer is op de Amerikaanse automarkt.

Go Japanese bij Van der Ven Auto's!

Wat in de Verenigde Staten gebeurt, waait vanzelf over naar Nederland. Dat was met de crisis zo, dat zal ook met de vraag naar Japanse automerken zo zijn. Natuurlijk in bescheidenere mate, we blijven tenslotte Hollanders. Het weerbarstige volkje dat ook goed op de eigen centjes let. Een Toyota IQ voor 13.000 euro? Dat betalen we niet. Een Toyota Aygo Now voor 8.500 euro wel. Maar bij Van der Ven Auto's uit Roosendaal kunt u elke Japanse auto kopen die u wilt, want onze occasions zijn altijd bijzonder laag geprijsd. Bovendien hebt u altijd het voordeel van de inruilwaarde van uw huidige auto. Zelfs als die auto rijp voor de sloop is. Ook dan neemt Van der Ven Auto's die sloopauto graag van u over. Gaat uw autovoorkeur juist uit naar een Amerikaanse auto? Kijk dan ook vooral eens naar de Chrysler 300c V6 CRD, die wij te koop hebben staan. Een stoere, Amerikaanse occasion... met - nogmaals - een V6 motor!